Miten voisi kuvata helposti järjestön yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ketjua? Verkkotyökalu Maailmanparantaja.fi auttaa hahmottamaan ja arvioimaan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Uusi verkkotyökalu Maailmanparantaja.fi auttaa järjestöjä kehittämään yhteiskunnallista vaikuttavuuttaanSen tavoitteena on tehdä monesti vaikeaksi ja teoreettiseksi koetusta vaikuttavuusajattelusta arkista, helppoa ja ymmärrettävää. Työkalun avulla järjestö voi helposti rakentaa vaikuttavuusketjuja, muuttaa ja korjata niitä sekä arvioida toimintaansa. 

Vaikuttavuuden näkökulma auttaa järjestöjä oman toiminnan kehittämisessä ja helpottaa keskittymistä vaikuttavien asioiden tekemiseen. Silloin järjestö ei seuraa ainoastaan toiminnan tuloksia eli paljonko vaikkapa kokoontumisia on järjestetty ja paljonko niissä on ollut osallistujia. Se seuraa myös sitä, millaisia vaikutuksia kokoontumisilla on ollut osallistujille ja sitä kautta koko yhteiskuntaan. Vaikuttava järjestö pyrkii keskittymään tekemään asioita, jotka muuttavat maailmaa järjestön toivomaan suuntaan.

Vaikuttavuusajattelun avulla järjestön on helpompi priorisoida tekemistään ja perustella tehdyt valinnat, esimerkiksi eri sidosryhmille ja omalle henkilökunnalle.

“Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kehittäminen on organisaatiolle oppimisprosessi. On tärkeää voida kokeilla ja parantaa suunnitelmia kokemuksen ja palautteen perusteella. Digitaalisen työkalun avulla se onnistuu helposti”, Anna Niemelä HNY Groupista sanoo. 

HNY Group on kehittänyt maailmanparantaja.fi -työkalun keväällä Ely-keskukselta saamallaan koronatuella. Julkisen rahoituksen ansioista maailmanparantaja.fi haluttiin antaa maksutta järjestöjen käyttöön.

Maailmanparantaja.fi on helppokäyttöinen

Maailmanparantajan käyttäminen on yksinkertaista ja alkuun pääsee helposti tutustumalla työkalun käyttöön itsenäisesti. Eniten aikaa ja ajatustyötä järjestöltä vaatii vaikuttavuustavoitteiden, niiden edellytysten ja mittareiden työstäminen. Järjestön tulee määritellä, mitä se haluaa saada aikaan maailmassa ja mitä näiden asioiden aikaansaaminen edellyttää. Tämän jälkeen on päätettävä, mitä konkreettisia asioita järjestö tekee tai jättää tekemättä, jotta sen tavoittelemat asiat toteutuvat. 

Maailmanparantajaan järjestö voi kirjata edellä kuvatun prosessin. Työkalu tekee eri vaiheet näkyviksi ja helpottaa niiden arviointia. 

“Järjestöjen toiminnassa on paljon tärkeitä tavoitteita, välillä jopa hengästyttävän paljon. Kun vaikuttavuusketjun avaa Maailmanparantajaan, näkee konkreettisesti, kuinka monien asioiden kanssa järjestö yrittää toimia ja miten monta niistä on mahdollista toteuttaa vaikuttavasti”, Niemelä toteaa. 

Maailmanparantajan käyttäminen on maksutonta, ja siihen syötetty tieto on vain organisaatioiden itse valitsemien henkilöiden nähtävissä.