Jos tiimi on syntyjään virtuaalinen, sen toimintatavassa voi olla opittavaa. Tällä ajatuksella lähdin etsimään e-urheilumaailmasta haastateltavaa kirjaamme, jonka aiheena on etätyö ja sen johtaminen Läsnä etänä – Seitsemän oppituntia tulevaisuuden työelämästä.
Haastateltavaksi löytyi Felix Wahslberg, joka oli tuohon aikaan Overwatchia pelaavan virtuaalipelitiimin valmentaja. Felixin näkemykset virtuaalisen tiimin johtamisesta ovat kiinnostavia myös perinteisten tiimien johtamiseen tottuneelle. Yksi herättävistä ajatuksista on se, ettei Felixin johtama virtuaalipelitiimi tapaa koskaan livenä eivätkä sen jäsenet oikeastaan edes haikaile tapaamisen perään. Tiimin tehtävänä on pelaaminen ja siihen liittyvä viestintä ja vuorovaikutus. Verkkoyhteisöllisyys riittää hyvin täyttämään tämän tarpeen.
Virtuaalipelitiimi toimii, kuten tiimin kuuluukin. Sen tavoitteena on pelin voittaminen, ja tiimin jäsenet tekevät omaa tehtäväänsä, jotta tavoite toteutuu. Simppeliä sinänsä.
Virtuaalipelien maailma ja etätyö korostavat molemmat tiettyjä asioita tiimin johtamisessa. Wahlsberg korostaa selkeän ja määrätietoisen viestinnän merkitystä. Pelaajien on tiedettävä, mitä heiltä odotetaan, millaista tehtävää he ratkovat ja miksi. Pelitilanteisiin valmistaudutaan käymällä ne huolellisesti yhdessä läpi ja jakamalla tehtävät.
Luottamuksen rakentaminen on tärkeää. Pelissä voi tulla vastaan tilanteita, joissa pelaajien on noudatettava pelinjohtajan ohjeita, vaikka ohje tuntuisi pelaajan omasta näkökulmasta huonolta. Pelinjohtaja näkee kuitenkin yksittäistä pelaajaa laajemman kuvan pelitilanteesta, ja pelaajan sooloilu voi johtaa häviöön.
Wahlsbergin keino luottamuksen rakentamiseen on selkeä: tiimi tekee perustehtäväänsä eli pelaa. Pelitilanteissa pelaajia kannustetaan. Vaikeissakin tilanteissa pelaajiin suhteudutaan positiivisesti ja rauhallisesti. Pelin jälkeen pelitilanteet käsitellään yhdessä ja samalla käydään läpi myös pelaajien tunteita eri tilanteissa. Jokaiselle pelaajalle varataan mahdollisuus kertoa oma näkökulmansa, tunteisiin suhtaudutaan kunnioittavasti ja pelaajille puhutaan kannustavasti.
Wahlsbergin tiimissä myöskään vaikeiden keskustelujen käyminen ei ole ollut hankalaa. Hänen mielestään joissain tilanteissa keskustelu voi olla tietokoneen välityksellä helpompaa kuin kasvokkain. Se vaatii kuitenkin keskinäistä luottamusta ja arvostavaa ilmapiiriä. Ja tietenkin myös rohkeutta ottaa vaikeat asiat puheeksi sekä kykyä keskustella niistä rakentavasti.
Virtuaalipelitiimin työskentelystä ja etätyön johtamisesta voit lukea lisää kirjasta Läsnä etänä – Seitsemän oppituntia tulevaisuuden työelämästä.