Iskikö ruutuväsymys? Ei ihme: siihen on monta syytä. Onneksi uupumusta voi myös torjua.

Etätyökevään aikana moni on siunaillut virtuaalikokousten raskautta. Englanninkielisessä maailmassa ilmiötä kutsutaan nimellä Zoom fatigue, jonka voisi kääntää vaikkapa Zoom-voipumukseksi. Siitä on kirjoitettu runsaasti, ja tarjoamme tässä muutamia linkkivinkkejä.

Tutkijoiden ja journalistien osaamista yhdistelevän Conversationin brittiversio kirjoittaa muun muassa siitä, miten nonverbaalisen viestinnän puute rasittaa meitä etäkokouksissa, millaisia keskeytyksiä kotikonttorilla voi tulla – esimerkiksi alaston aviomies – ja miksi oman naaman katseleminen on työlästä. Artikkeli sisältää myös vinkkejä siihen, miten etätyöuupumusta voi välttää.

Brittien yleisradioyhtiön BBC:n haastattelemat tutkijat kertovat, miten ihmiset liittävät eri rooleja eri ympäristöihin ja kaipaavat vaihtelua ja miten hiljaisuus saa videopuhelussa miettimään, reistaileeko tekniikka, kun se normaalikeskustelussa on tervetullutta ja normaalia rytmin vaihtelua. Tässäkin jutussa on myös neuvoja siitä, miten virtuaalikokousväsymystä voisi välttää.

Yhdysvaltalainen populaaripsykologian aikakauslehti Psychology Today muistuttaa, että etäkokoukset sekä rajaavat kommunikaation mahdollisuuksia että vaativat huomion jakamista moneen suuntaan samalla kertaa. Vinkeissä ehdotetaan muun muassa etäkokousten vähentämistä.

Harvard Business Schoolin johtamiseen ja työelämään keskittyvä Harvard Business Review kuvaa, kuinka prosessoimme tietoa videokokousten aikana, ja kehottaa esimerkiksi välttämään multitaskaamista, vaikka se usein kokousten aikana houkuttaa, ja toisaalta katselemaan välillä muualle kuin ruudulle.

Lopuksi hyviä uutisia: on mahdollista, että Zoom-voipumus poistuu, kun totumme virtuaalikokouksiin. Näin ainakin arvioi yhdysvaltalainen tieteen aikakauslehti National Geographic.

Täältä voit vielä lukea HNY:n radikaalin ohjeen: lopettakaa 80 prosenttia etäkokouksista.

ETÄTYÖSARJA

Itseohjautuvuus, etätyö ja etäjohtaminen ovat aikamme iskusanoja. Mitä voimme oppia etätyön tekemisestä, etätyökaveruudesta ja etäjohtamisesta? Mitä meidän yleensä ottaen pitäisi ymmärtää virtuaalitiimeissä toimimisesta ja niiden johtamisesta? Läsnä etänä -kirja vastaa muun muassa näihin kysymyksiin. Tässä kirjoitussarjassa jatkamme aiheen käsittelyä. Tämä on sarjan kolmas kirjoitus. Muut löydät täältä: https://hnygroup.fi/blogi/. Alma Talentin julkaisemasta kirjasta lisätietoja täältä.