Teimme sommelier Samuil Angelovin kanssa videon siitä, miten yhteinen ateria voi yhdistää etänäkin. Yhtiökumppanini olivat tyytyväisiä – mutta video herätti myös lisäkysymyksen. Kysymys paljastaa jälleen yhden uuden näkökulman siihen, miten korona on muuttanut elämäämme.

”Tyylikäs toteutus, musiikit ja kaikki. Joo, blogi saitille ja video someen. Mut miten syöt tyylikkäästi Teamsissä? Voitko tehdä jatko-osan.”

Olin juuri lähettänyt yhtiökumppaneilleni Kati Haapakoskelle ja Anna Niemelälle etäyhteisöllisyyttä käsittelevän videon, jonka olin tehnyt ravintoloitsija, sommelier Samuil Angelovin kanssa, ja siihen liittyvän blogikirjoituksen. Materiaali miellytti, mutta Anna vaati jatko-osaa tyylikkäästä etäsyömisestä. ”Viimeksikin projektinpäätösaamiaisella jäi patonki syömättä, kun piti seurustella Teamsissa”, hän muisteli.

Annan kokemus puhutteli. Se kertoo paljon siitä, millaisilla yllättävillä ja arkipäiväisillä tavoilla etätyö ja virtuaaliyhteydet ovat muuttaneet elämäämme – sanalla sanoen miten korona on muuttanut elämäämme. Jos olisimme pitäneet projektinpäätösaamiaisen konttorilla, Annakin olisi varmasti saanut patonkinsa syötyä. On ihan normaalia syödä muiden ihmisten seurassa, yhteisen pöydän ääressä – moni syö jopa paljon mieluummin seurassa kuin yksin.

Mutta virtuaaliyhteys saattaa muuttaa syömisen jollain lailla epänormaaliksi. Yhdistämme ehkä Teamsin melko muodollisiin tilanteisiin, ja kuten Samuilin kanssa totesimme, yhteinen ateriointi luo yhteisöllisyyttä eli purkaa väliltämme esteitä, kuten muodollisuutta. Ja mikä pahinta: Teamsissa näet itsesi syömässä. Se ei välttämättä ole miellyttävä kokemus, koska yleensä näemme itsemme lähinnä peilistä tai asetelmallisista valokuvista, joita molempia varten ehdimme säätää kasvomme edustusasentoon.

Anna alkoi miettiä, miten yhdessä syömistä voisi käyttää myös harjoituksena häpeän kohtaamiseen. Minä taas olin sitä mieltä, että rennon ja miellyttävän tunnelman luominen on sekä virtuaalisesti että muutoin isännän vastuulla. Ammattilaisiltakin voi hakea apua: Samuilin kaltaiset asiakaspalvelijat osaavat luoda virtuaalimaailmaankin miellyttävällä tavalla juhlavan tunnelman.

Yhdessä totesimme, että Annan kysymys kertoi jälleen siitä, miten virtuaalimaailma pakottaa meidät oppimaan uusia toimintatapoja ja miten korona on muuttanut elämäämme – isoissa ja pienissä asioissa. Syökäähän yhdessä!

 

 

 

I

Haluatko keskustella lisää? Ota yhteyttä!