Yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita asiakkaat esittävät etätyökonsultille, kuuluu näin: ”Miten ihmeessä ylläpidämme yhteisöllisyyden tunnetta etätöissä?” HNY:n Elina Yrjölä kysyi helsinkiläisen Murun ravintoloitsijalta, sommelier Samuil Angelovilta, millaisia vinkkejä yhdessä viihtymisen ammattilaisella on siihen, mitä yhteisöllisyys etänä voi olla. Katso video ja lue blogiteksti!

Mikä saa meidät tuntemaan, että kuulumme yhteen muiden ihmisten kanssa? Yksi keskeinen tekijä on jakaminen: työn jakaminen, yhteisen tilan jakaminen, yhteisten kiinnostusten jakaminen, yhteisten kokemusten jakaminen, työn jakaminen – ja yhteisen aterian jakaminen. Mitä sitten on yhteisöllisyys etänä?

”Kyllähän yhdessä syöminen yhdistää. Mieti leffaan menoa: siellä on tarkoitus katsoa kaverin kanssa sama filmi, ei eri filmiä. Se tuo yllättävän paljon yhteisyyden tuntua, että etäyhteyksien päässä olevilla ihmisilä on edessä samat ruoat ja kenties samat viinitkin”, sanoo Samuil Angelov, Helsingissä toimivan ravintola Murun ravintoloitsija ja palkittu sommelier.

Yhteisöllisyyden hiipuminen on viimeksi kuluneen vuoden aikana ollut työyhteisöjen suurimpia huolenaiheita. Kun me HNY:n konsultit olemme valmentaneet ja kouluttaneet etä- ja hybridityötä tekeviä organisaatioita, aihe on noussut esiin kymmeniä kertoja.

Myös Muru on järjestänyt monille asiakkaille pitkien etätyökokousten ja -työpajojen lomaan tai loppuun yhteisiä lounas- tai päivällishetkiä ja viinitastingejä. Asiakkailta tullut palaute on ollut myönteistä.

”Saimme vastikään sellaisen kiitoskirjeen, että ilon kyynelet tulvahtivat silmiin. Erityisesti kiitetään hyvää tunnelmaa ja yhteistä kokemusta sekä järjestämisen helppoutta”, Samuil toteaa.

Muru hoitaa ennakkovalmistelut niin pitkälle, että tarjoilut ovat joko suoraan valmiita pöytään nostettaviksi tai helposti lämmitettävissä vaikka mikroaaltouunissa. Ei siis tarvitse olla taiturikokki ehtiäkseen etälounaalle samaan aikaan työtovereiden kanssa.

Muita hyviä vinkkejä etäyhteisöllisyyteen:

  1. Päivittäinen tai viikoittainen yhteinen kokoontuminen, jossa ei puhuta työasioista vaan jokainen vuorollaan valmistelee vaikkapa pienen esityksen omasta harrastuksestaan tai muusta kiinnostavasta asiasta.
  2. Työhön liittyvien ilon- ja huolenaiheiden jakaminen työkavereiden kanssa vaikkapa kerran viikossa pikaviestipalvelussa. HNY:ssä listaamme joka perjantai Slackiin onnistumisia ja ilon aiheita sekä laajemmin työyhteisön psykologiseen pääomaan liittyviä asioita, joita käydään tarvittaessa vielä läpi viikon aloittavassa yhteisessä palaverissa maanantaiaamuna.
  3. Etänä voi myös esimerkiksi jumpata, pelata vaikka noppapelejä verkossa tai järjestää tietovisoja. Yhteen työyhteisöön sopii iloinen lantionpyörittely, toiseen älylliset mittelöt – valitkaa oma tapanne!

 

 

 

I