”Valmentaessa parasta on nähdä yksilöiden ja tiimien löytävän ongelmiinsa ratkaisuja, jotka tekevät heidän työstään ja muusta elämästään antoisampaa ja helpompaa. Coachaaminen on palkitsevaa työtä.”
HNY:n perustajaosakas Kati Haapakoski ehti toimia työelämässä neljällä vuosikymmenellä ja tehdä johtajan, päällikön ja ihan tavallisen työntekijän rooleissa esimerkiksi liikkeenjohtoa ja journalismia ennen kuin kouluttautui ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi eli coachiksi.
”Koulutuksen aikana mietin monta kertaa, miten paljon olisin aiemmassa työelämässäni hyötynyt ulkopuolisesta coachista, vaikkapa ihan uran alkuvaiheessa tai ensimmäisen kerran esimieheksi ryhdyttyäni. Samoin työyhteisöni olisivat monessa muutostilanteessa hyötyneet coachista, jonka menetelmät ja taidot voivat helpottaa muutosten läpikäyntiä ja edistämistä”, Kati toteaa.
Lue tästä lisää Katin ajatuksia coachaamisesta!
kuunteleminen ja kysyminen avainasemassa
Coachaaminen on Katille antoisaa työtä, jossa hän nauttii erityisesti siitä, kun yksilöt ja tiimit löytävät itse ongelmiinsa ratkaisuja ja monenlaisia polkuja eteenpäin.
Katin valmennukset ovat antoisia myös valmennettaville. Hän on saanut kehuja esimerkiksi kyvystään kuunnella poikkeuksellisen hyvin, kysyä oikeita kysymyksiä, rauhallisesta ja maanläheisestä otteestaan sekä lämpimästä läsnäolostaan.
Esimerkiksi ravintolayritys Muru Diningin keittiömestarit ja ravintolapäälliköt kokivat hyötyneensä valmennuksesta paljon. Ravintolatoimenjohtaja Kosti Paloposki totesi coachingin helpottaneen myös omaan työtään – lue lisää täältä!
voisiko valmennuksesta olla hyötyä teille?
Voisiko coachaaminen olla hyödyksi sinun työyhteisöllesi tai joillekin sen jäsenistä? Todennäköisesti, jos vastaat yhteenkin näistä kysymyksistä kyllä:
- Onko teillä meneillään muutos, joka aiheuttaa epävarmuutta ja vaatii paljon uudenlaista ajattelua ja tekemistä?
- Onko teillä ihmisiä, jotka pohtivat työelämänsä suuntaa?
- Onko tiimissä jatkuvia hankauksia ja erimielisyyksiä, joihin ei tunnu auttavan mikään?