Mitä jos kulttuurimuutos ei synnykään visioista, missioista ja muista merkittävistä linjauksista, vaan siitä, kuinka pienet teot, kuten sujuvammat kokoukset, paremmat taukotilat tai toimivammat tietojärjestelmät, vievät asioita vähitellen eteenpäin?

Juttelin taannoin erään jättiorganisaation henkilöstönkehittäjän kanssa. Hänellä on vastuu organisaatiossaan muun muassa johtamisen kehittämisestä, joten hänellä on jatkuvasti pöydällään suuria kehittämisohjelmia. Niissä maan johtavat konsultit valmentavat päivien ajan satoja ihmisiä, jotta näistä tulisi parempia esimiehiä ja johtajia ja jotta organisaation kulttuurimuutos etenisi. Käytössä on taatusti uusin tutkimustieto ja vankka kokemus muutosjohtamisesta.

Kerroin henkilöstönkehittäjälle siitä, mitä me olimme tehneet muutamissa hänen organisaationsa yksiköissä. Ihan pieniä asioita. Vähän paremmat taukotilat raskasta työtä tekeville asiantuntijoille. Hiukan järkevämmät kokouskäytännöt. Selkeä sopimus siitä, missä tärkeimpiä ohjeita säilytetään, miten niitä päivitetään ja kuka niistä vastaa.

”Niin”, sanoi henkilöstönkehittäjä, ”nuo ovat asioita, joita joku saattaisi pitää triviaaleina, mutta lopulta ihmisten kokemus syntyy juuri siitä, miten pienet arkiset asiat sujuvat.”

Niinpä niin, ajattelin. Pienet teot saavat heti aikaan toimintaa ja synnyttävät sitä myös lisää, koska aikaansaamisesta syntyy energiaa. Totta kai tarvitaan myös suuria sanoja ja tekoja, visioita, missioita, arvoja ja korkean tason valmennusohjelmia. Ne luovat yhteistä pohjaa ja suuntaa, ja niitä laatiessa ihmiset eri puolilta organisaatiota tulevat rakentaneeksi yhteistä käsitystä monestakin asiasta.

POMO, OSAATKO PIENET TEOT?

Mutta suuret sanat eivät riitä. On tehtävä pieniä tekoja, ja niitä on tehtävä aivan älyttömän paljon.

Tämä on usein vaikeaa johtajille. Johtajan katse kiinnittyy luonnostaan suuriin linjoihin, strategioihin tai massiivisiin ohjelmiin.

On perusteltua ajatella, että johtajan pitääkin johtaa isoa kokonaisuutta. Mutta samaan aikaan olisi löydettävä keinot varmistaa, että pieniä tekoja tapahtuu koko ajan. Joskus voisi ehkä kokeilla suurten sanojen vaihtamista pieniin tekoihin. Ei niin, että laajempi kokonaisuus unohtuu, vaan niin, että ymmärretään, että onnistumisia ei lopulta synny vain hienoista huippuosaamisohjelmista vaan siitä, että joka päivä, ehkä jopa joka tunti, jokainen tai ainakin riittävän moni tekee pienen osuvan teon.

Jos vaikka kymmenen ihmistä tekee yhden pienen teon joka tunti kahdeksantuntisen työpäivän aikana, tekoja kertyy jo 80. Vaikka niistä vain joka kymmenes onnistuisi, onnistuneita tekoja on päivän päättyessä jo kahdeksan. Ja jokainen onnistuminen antaa uutta energiaa, jonka turvin voi tehdä lisää pieniä tekoja.

Mitä jos kokeilisit jo tänään? Älä käytä aikaa strategian pohdintaan tai suunnitelmien luomiseen – hoida sen sijaan pari pientä asiaa kuntoon tai soita muutama nopea asiakaspuhelu ilman turhia suuren kaupan tekemisen paineita ja katso, mitä siitä seuraa. Tuskin joudut katumaan. Ties vaikka seuraisi se kaivattu kulttuurimuutos, pikkuhiljaa virkistyvä myynti tai tyytyväiset ja virkeät työntekijät.

Tässä vielä hyvä englanninkielinen kirjoitus pienten askelten voimasta!